.

Hoe ziet de regelgeving omtrent een mantelzorgwoning eruit?

Wanneer u een zorgwoning in de tuin wilt bouwen, zijn er een aantal regels en voorwaarden waar u aan moet voldoen. In dit blog leest u welke regels dat zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het bouwen van uw mantelzorgwoning.

Een mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen: voorwaarden waar u aan moet voldoen

Wanneer u een zorgwoning in de tuin wilt bouwen zonder vergunning aan te vragen, dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten de bewoners van het hoofdgebouw familie van elkaar zijn. Dit betekent dat de mantelzorger een kind, ouder, broer of zus of een echtgenoot is en samen met de zorgvrager in het hoofdgebouw woont. Daarnaast is een regel voor een zorgwoning in de tuin die u vergunningsvrij wilt plaatsen, dat de woonsituatie van de persoon die verzorgt wordt niet slechter mag worden. Anders gezegd: een zorgunit moet voordelig zijn om deze zonder vergunning te mogen plaatsen.

Vergunning mantelzorgwoning: regels bij het bouwen van een mantelzorgwoning

De regelgeving voor het bouwen van een zorgwoning in de tuin zonder vergunning is wat versoepeld. Zo kunt u een zorgwoning vergunningsvrij laten plaatsen indien u een indicatie heeft vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Verdere regelgeving voor het bouwen van een zorgwoning in de tuin zonder vergunning: de woning mag niet groter zijn dan 100m2 en niet hoger dan 3 meter, de woning mag alleen aan de achterkant van het huis gebouwd worden en alleen bij een bestaande woning. 

Er zijn twee uitzonderingen wat betreft een zorgwoning vergunningsvrij plaatsen. We bespreken ze allebei. Wanneer u een zorgunit bij een monumentaal pand wilt bouwen, dan moet u toestemming hebben van de gemeente. Dan heeft u dus een zorgunit met vergunning. Ook wanneer u een mantelzorgwoning wilt bouwen binnen de bebouwde kom, moet u rekening houden met bepaalde regelgeving. Zo kan het zijn dat het maximaal aantal bijgebouwen in de wijk is bereikt en dan krijgt u geen vergunning. Deze regel geldt alleen wanneer u geen WMO indicatie heeft.

Wat te doen als een mantelzorgwoning niet mogelijk is?

Wanneer u geen indicatie heeft voor het bouwen van een mantelzorgwoning, kunt u een pre mantelzorgwoning zonder vergunning laten plaatsen. Wanneer u een pre mantelzorgwoning wilt laten bouwen, is het goed om de regels nog even bij de gemeente na te vragen. De regelgeving verschilt namelijk per gemeente. Een pre mantelzorgwoning zonder vergunning mag maar een bepaalde termijn op het terrein blijven staan. Mocht er binnen deze termijn alsnog een WMO indicatie afgegeven worden, wordt de pre mantelzorgwoning als vergunningsvrij beschouwd. U hoeft dan niets meer te doen. Hoe lang de termijn precies is, dat verschilt per gemeente. Ook wanneer u een WMO indicatie heeft, doet u er goed aan om de regels voor het bouwen van de mantelzorgwoning even na te vragen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan als blijkt dat u voor uw zorgwoning in de tuin toch een vergunning nodig had.